Lämmintä Joulua! Paisto… eiku pakolämpömittarin asennusta

Poron sisäpaisti tuli eilen jouluaattona mittailtua semmoiseen 55 asteeseen. Mureaa ja sopivan punakkaa oli. Oli Nam sopivan jytyn Chianti Classicon kanssa. Keittiöhommien lisäksi lämpömittarista on hyötyä kelkkahommissa, joten näin joulupäivänä parin glögin välissä ruuvasin kiinni Koson pakolämpömittarin, nopeilla antureilla.

Powdertekki on tällä hetkellä suhteellisen atomeina tallissa, joten oli hyvin tilaa tähänkin asentamiseen. Näyttö konsoliin mittariston yläpuolelle näkyvään paikkaan, SLP:n y-haaraan pari 6,5mm reikää 100mm männistä, anturit kiinni ja haara kiinni mosan kylkeen. Anturin kiinnitin sarjan mukanatulevilla klemmareilla, jotka tiukkasin aika sinkeelle. Saattaapi niitä kuulemman joutua silloin tällöin ajojen välillä tiukkailemaan ja siksi jotkut laittavatkin hitsattavat nipat. Sähköliitännät viimeistelen myöhemmin, kun konsoli on taas paikoillaan jne.

Asennus oli muuten ihan kivuton homma, mutta SLP:n y-haaran kiinnittäminen vaati muutaman voimasanan. On meinaan ne alemmat sisemmät ruuvit kohtuu kettumainen saada paikalleen ja vielä kiristettyä. Vakiohaaralla ei ole tuota ongelmaa. Paikka on ahdas ja ruuvin kannan reunakin vielä ikävästi ihan y-haarassa kanittamassa kiinni. Paikalleen kuitenkin meni.

Hälyrajat tulee asetettua jonnekin vähän korkeammalle kuin poron sisäpaistin eli päälle 600 asteen, kunhan näkee millaisia lämpöjä isolohko puhkuu normiajossa, pidemmillä vedätyksillä, ilokaasuilla ja ilman jne. Asennettavan omalla bensansyötöllä varustetun kaasusarjan ei pitäisi oikein toimiessaan nostaa pakolämpöjä. Kaikenkaikkiaan tuo mittari tulee toimimaan vähän varmistuksena, jotta tietää kuinka hiki koneella on. Uutena tulossa siis Bossin kaasusetti kiinni ja SLP:n koko sinkku putkisto. Pientä suutinjumppaa edellämainitut aiheuttavat myös. Pääsuuttimiksi 500set ja tyhjäreiksi 22,5set, vakiona 480 ja 17,5. Ja näkee siitä mittarista jos joku ilmavuoto alkaa vaivaamaan tai muuta häikkää joka nostaa lämpöjä.

Oleellista on asentaa näyttö sellaiseen paikkaan, joka on näkökentässä ja asiaan kiinnittää huomiota silloin kun näyttö vilkkuu punaisella. Laitteesta ei ole mitään hyötyä, jos sitä pitää alkaa ajoasennosta poiketen kurkkimaan jostain stongan takaa tmv. Mittariston päältä se REXissä näkyy istualtaan ajettaessa ja yhden käden liikkeellä mittarin voi naksauttaa 45 astetta takakenoon, jolloin näyttö näkyy hyvin myös seisaaltaan ajettaessa matalalla tuulilasilla. Hyvää tässä Koson mittarissa on se, että koko näyttö vilkkuu punaisena eikä joku piskuinen ledi jossain nurkassa, kuten jossain muissa laitteissa.

-09 vekotinhan tämä kyseinen laite on ja käytän -10 mallin y-haaraa. -10 mallissa on paksummat pakosarjan pultit ja tietenkin isommat reiät y-haaran laipoissa, joten päädyin laittamaan pienet rosteriholkit laippoihin, jotta keskittyy y-haara hyvin oikeaan paikkaansa. Tuohon käy 8mm rosteriputki 1mm seinämän vahvuudella, josta sitten leikkoo semmosia noin 5mm pätkiä holkeiksi.

Samalla tuli vaihdettua konehuoneesta yksi vesiletku, ’bypass hose’, joka oli hinkannut itsensä konetta vasten puoliksi puhki vahvistuksiin asti. Se on se 30cm pätkä, joka lähtee koneen edestä alhaalta ja nousee ylös siihen vesihaaroitushässäkkään äänenvaimentajan takana. Vetäisin viilalla koneen terävän nurkan vähän somemmaksi ja myöhemmin laitan vielä tuohon potentiaaliseen vaaranpaikkaan pykälää isomman muutaman sentin letkunpätkän varsinaisen letkun päälle suojaksi.

Noita vesiletkuja kun kiristelee paikalleen, kannattaa niiden ’linjaus’ katsoa kohdilleen, ettei letkuun jää jännitystä ja ole liian lähellä paikkoja, jossa niiden ei kuulu olla.

Jeppistau, eipä sitä tohtinut olla kokonaan pois tallista joulunpyhinäkään. Asentelu jatkuu…

This entry was posted in PowderTek, tekniikka. Bookmark the permalink.

2 Responses to Lämmintä Joulua! Paisto… eiku pakolämpömittarin asennusta

 1. Tommi says:

  mistäs nuita koson mittaireita voipi tilata?

 2. Jazzo says:

  Moi

  Eipä noita Suomessa missään kaupan hyllyllä tietääkseni myydä. Kelkkalehti.comin foorumin myyntipalstalla on silloin tällöin käytettyjä. Sieltä ostin itse.

  Ebayssä on joskus käytettyjä myös, lähinnä ameriikan maalla.

  Uusia saa netistä, esim täältä:
  http://www.exhaustgas.com/ProductDetail.asp?ProductID=1789

  Googleta vaikka ’koso exhaust temperature gauges’ niin löytyy paikkoja.

  Huomioitavaa noissa on sitten se että ottaako nopeat vai hitaat anturit. Sen mitä olen noista lukenut, niin nopeat anturit ne pitää olla jotta niistä mittarin lukemista saa järkevää tolkkua ja on suht reaaliaikaisia. Mulla on siis nopeat ja päivittyy pari kertaa sekunnissa, jolloin kaikki kaasupeukalon liikkeet näkyy kyllä heti mittarissakin. Niin kuin pitää jos ajatuksena on ymmärtää koneen käyttäytymistä enemmän ja huomata heti jos menee rajoilla.

  Hyvää noissa Koson mittareissa on myös se, että näkyvään paikkaan asennettuna niistä oikeasti huomaa kun menee max arvon yli. Koko näyttö vilkkuu. Jossain muissa mittareissa on jotain pieniä heikkotehoisia ledejä, joita ei kirkkaassa päivänvalossa välttämättä kunnolla näe eikä kuski reagoi mihinkään ennen kuin männät palat on putkessa 🙂

  Sähköt ryöstin tupakansytyttimelle menevästä johdosta. Paristovarmennus laitteista löytyy, jolloin max arvoja ei tartte asetella koko ajan uusiksi.

  100mm männistä on suositeltu asennusetäisyys single putkella. Tuplilla muistaakseni 125mm.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*