Piipparitestausta

Aurinkoisen päivän innoittamana tuli tänään hieman perehdyttyä lumivyörypiipparin toimintaan erilaisten elektronisten sekä radiotaajuuksilla toimivien vekottimien läheisyydessä. Tulokset oli osittain jo etukäteen tiedossa/arvattavissa, mutta jotain yllättävää aina mahtuu mukaan.

Testissä käytetyt piipparit olivat Ortovox S1+ mallia. Mahdollisia häiriöitä piipparin toimintaan testattiin GoPro HD Hero1 ja GoPro HD Hero2 kameroilla, Cobran radiopuhelimilla, Nokian Lumia 920 ja HTC:n DesireS puhelimilla. Etsittävä piippari oli noin 40 metrin päässä etsijästä.

Etsijän piippari ja GoPro HD Hero1: GoProsta virta pois, niin piippari toimii oikein. GoProssa virta päällä sekoittaa piipparin välittömästi ja näyttää etäisyydet ja suunnat ihan miten sattuu sekä ne vaihtelevat jatkuvasti. Piippari luulee GoProta myös etsittäväksi uhriksi. Päällä oleva GoPro ei vaikuta piipparin toimintaan enää silloin kuin laite on etsijän selkäpuolella, mutta suositeltavaa on sulkea kamera etsinnän ajaksi.

Etsijän piippari ja GoPro HD Hero2 lcd bacpac kiinni: GoProsta virta pois, niin piippari sekoilee toisinaan ja toisinaan näyttää oikein. GoProssa virta päällä piipparin toiminta vastaava kuin Hero1:ssä.

Etsijän piippari ja radiopuhelin: Radiopuhelimesta virta pois, niin piippari toimii oikein. Radiopuhelimessa virta päällä, niin toiminta vastaava kuion GoPro kameroissa.

Etsijän piippari ja älypuhelin: Puhelimesta virta pois päältä, niin piippari toimii oikein. Virta päällä piipparin toiminta vastaavaa kuin GoPro kameroissa.

Etsijän piippari ja älypuhelin sekä GoPro: Virta pois, niin homma toimii. Virtojen päällä ollessa piippari luulee olevan kolme uhria. Etäisyydet ja suunnat mitä sattuu ja vaihtelevat jatkuvasti.

Eli jos sattuu huono tuuri kohdalle ja joutuu tositoimissa piipparietsintää suorittamaan, niin etsijän kannattaa aluksi tehdä seuraavat jutut:

  • Sulje GoPro kamera ja hankkiudu eroon siitä etsinnän ajaksi. Älä jätä GoProta esim. rintakiinnikkeeseen, vaikka kamerasta on virta pois päältä, jos siitä pääsee muutamassa sekunnissa hankkiutumaan eroon. Sama pätenee myös muihin kypäräkameroihin.
  • Sulje radiopuhelimet.
  • Sulje puhelin tai laita se vähintäänkin reppuun itsesi selkäpuolelle. Toki avun hälyttäminen huomioiden. Jos ryhmässä on useita, yleensä vastuu avun hälyttämisestä annetaan välittömästi yhdelle ja muut alkavat suorittamaan etsintää ilman päällä olevia elektronisia laitteita.

Testatut elektroniset laitteet antoivat testissä häiriöitä, kun niiden etäisyys etsivästä piipparista oli noin puoli metriä tai alle. Erityisesti alle 20 cm etäisyydet sekoittavat piipparin toiminnan täysin.

Merkkikohtaisia eroja varmasti laitteiden välillä on, joten oman piipparin häiriöalttiutta muille mukanaoleville elektronisille laitteille kannattaa testata. Huomattava on myös se, että jotkut laitteet voivat aiheuttaa häiriöitä piipparille, vaikka virta häiriön aiheuttamasta laitteesta on kytketty pois päältä.

Lumiturvallisuusjuttua ja jotain pientä vinkkiä turvallisempaan liikkumiseen takamaastossa seuraa lähiaikoina 😉

This entry was posted in lumiturvallisuus, sekalaiset. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*