Addiction

Posted in sekalaiset, videot | Leave a comment

Utopia

A place where all becomes clear.
Bottomless white beneath You.
Off the grid,
towards the unknown,
the valley without footprints.
This is our Utopia.


Posted in sekalaiset, videot | 1 Comment

Björkliden – again :)

Missäköhän sitä tuli taas notkuttua viikon verran näin kevään korvalla? No Björkliden ja Riksgränsenin kulmilla tietysti! Tälläkin kertaa sääarpajaisissa tuli liki täyspotti, kun seitsemästä ajopäivästä kuutena paistoi aurinko! Yhdelle päivälle osui flättivalon keli, mutta ajeltua tuli silloinkin ihan reilusti. Ei voi valittaa – taaskaan 🙂

Mökin sijainti saletisti natsasi tällä kertaa. Tuota maisemaa voisi katsella hyvinkin pitkään.

Ajeltua ja ajettua tuli monissa vanhoissa paikoissa ja vielä löytyi myös uutta tuntematonta aluetta koluttavaksi. Tosin nyt alkaa kyllä olla kaikki sallitut ajoalueet koluttu useaan kertaan läpi, joten varsinaista uutta ei tuolla ole enää tarjolla tuleville vuosille. Tai no oikeastaan on, kun lumi kerääntyy erilailla rinteisiin ja neppailupaikkoihin eri vuosina.

PowderTekin hassukaasutkin pääsivät hyötykäyttöön 🙂

Edellisellä viikolla oli dumpannut muutamana päivänä reilusti uutta lunta ja olihan sitä jäänyt vielä sinne tänne surffattavaksikin asti. Enemmänhän tietty pehmeää lunta olisi saanut olla, mutta riittihän tuossakin aineksia hupailuun.

Onkohan tää sitä amerikkaa... 😉 ASH!

Korsajäätikköä

Rinteitäkin tuolla tuli ajeltua monessa eri paikassa. Välillä suksetkin oli lumen pinnassa ja toisinaan ajatuksena oli ajaa kääntöpyörillä auringonlaskuun 😀 Saattoi se kelkka välillä tulla kerienkin rinnettä alas, kun mopo taas kerran lähti lapasesta…

Catwalk 😉

Jazzo katseli vuosi sitten ihmeissään Korsajäätikön droppipaikkaa ja siitä droppailevia ruotsalaisia. Silloin ei olisi tullut mieleenkään itse tehdä samaa. Mutta kappas vaan, niin se maailma vain ehtii muuttumaan vuodessa ja eikun peukku tankoon droppaamaan alas 😀

Droppailua Korsalla

Muuan KD norjasta veteli kuitenkin samasta paikasta päivän pisimmät loikat 🙂

Reissuhan oli kokonaisuutena jälleen huippu. Mitä nyt yksi kypärä hajosi, gogglet meni säpäleiksi, housut hajalla, pari goprota kylvetty sinne tänne ja jopa löydetty hangen alta. Pitäisköhän laittaa eurojackpottiin rivi, jos sielläkin napsahtais kohilleen 😀 Bensakannukin tipahti erääseen rinteeseen ja sekin löytyi. Varituki poksahti taas ja pakolämpöanturin kiinnikkeet sanoi naps. Yhden nossipullon venttiili sanoi työsopimuksen irti ja antistabista katosi pyöriä mystisesti. Eli kaikkea pientä sattui ja tapahtui matkan varrella, mutta niinhän sitä pitääkin 😀

Kuvia reissusta voi ihmetellä tuolta: http://www.powderclowns.com/gallery/thumbnails.php?album=21

Posted in reissut | Leave a comment

Piipparitestausta – Osa 2: Etsintä

Testasimme häiriötestien lisäksi vielä varsinaista etsintää piilottamalla toisen S1+ piipparin tasaiselle peltoaukealle, jossa ei ollut esteitä. Etsittävän laitteen syvyys oli alle puoli metriä lumessa. Toistimme testin useita kertoja.

Laite/uhri paikantui ensimmäisen kerran tyypillisesti noin 30-40 metrin etäisyydellä näytön kertoessa noin 50 metriä, ja vastaanottava laite alkoi ohjaamaan etsijää uhrin suuntaan. Lähestyttäessä liikuttu etäisyys ei välttämättä vastannut lukemaa näytöllä. Tämä ilmiö piippareissa johtuu siitä, että laitteet eivät koskaan näytä täysin suoraa etäisyyttä etsijästä uhriin, vaan opastavat uhrille lyhintä kaarevan muotoista rataa pitkin. Ja etsijä ei yleensä kulje kaarevaa rataa pitkin vaan suoria linjoja vaihtaen välillä suuntaa, jolloin tulee tilanne, jossa laitteen antamia tietoja pitää tulkita aktiivisesti ja muuttaa suuntaa useaan otteeseen. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta signaalin kulkuradasta.

Voi myös käydä niin, että etsijän laite saattaa yhtäkkiä ilmoittaa uhrin sijainniksi täysin vastakkaisen suunnan ikäänkuin uhri olisikin suoraan etsijän etenemissuunnan selkäpuolella. Tämä tapahtuu tilanteessa, jossa etsijä on kulkemassa uhrista ohi sivusta (kohta E kuvassa ja punaisen nuolen suunta), ja tuo ’etäisyyskaari’ voi vaihtua etsijän suunnan etupuolella olevasta kaaresta/etäisyydestä takapuolelle tai päinvastoin. Tässä tilanteessa (E) havaitsimme, että etsijän kannattaa muuttaa suuntaa 90 astetta oikealle tai vasemmalle (vihreät nuolet kuvassa) huomatakseen, onko uhri kummalla puolella. Jos etäisyys alkaa kasvamaan, pitää kääntyä 180 astetta ja uhri alkaa todennäköisesti lähestymään selkeästi. Jos etäisyys alkaa lyhenemään, ollaan luonnollisesti suhteellisen oikeassa suunnassa.

Mitä lähempänä uhria ollaan, sitä tarkemmin etäisyys ja suunta Ortovox S1+ mallissa pitävät paikkansa ja sitä pienempiä korjausliikkeitä etsijän kannattaa tehdä.

Eri merkkisten laitteiden käyttäytyminen eri tilanteissa vaihtelee, ja kannattaakin opetella oman laitteen käyttö käytännössä. Riippumatta laitteesta sen antamat tulokset vaativat aina jonkin verran tulkintaa. Ja kun tuota on tehnyt joitain (kymmeniä) kertoja käytännössä, tosipaikan tullen asiat eivät tule yllätyksenä ja kallisarvoista aikaa säästyy.

Posted in lumiturvallisuus | Leave a comment

Piipparitestausta

Aurinkoisen päivän innoittamana tuli tänään hieman perehdyttyä lumivyörypiipparin toimintaan erilaisten elektronisten sekä radiotaajuuksilla toimivien vekottimien läheisyydessä. Tulokset oli osittain jo etukäteen tiedossa/arvattavissa, mutta jotain yllättävää aina mahtuu mukaan.

Testissä käytetyt piipparit olivat Ortovox S1+ mallia. Mahdollisia häiriöitä piipparin toimintaan testattiin GoPro HD Hero1 ja GoPro HD Hero2 kameroilla, Cobran radiopuhelimilla, Nokian Lumia 920 ja HTC:n DesireS puhelimilla. Etsittävä piippari oli noin 40 metrin päässä etsijästä.

Etsijän piippari ja GoPro HD Hero1: GoProsta virta pois, niin piippari toimii oikein. GoProssa virta päällä sekoittaa piipparin välittömästi ja näyttää etäisyydet ja suunnat ihan miten sattuu sekä ne vaihtelevat jatkuvasti. Piippari luulee GoProta myös etsittäväksi uhriksi. Päällä oleva GoPro ei vaikuta piipparin toimintaan enää silloin kuin laite on etsijän selkäpuolella, mutta suositeltavaa on sulkea kamera etsinnän ajaksi.

Etsijän piippari ja GoPro HD Hero2 lcd bacpac kiinni: GoProsta virta pois, niin piippari sekoilee toisinaan ja toisinaan näyttää oikein. GoProssa virta päällä piipparin toiminta vastaava kuin Hero1:ssä.

Etsijän piippari ja radiopuhelin: Radiopuhelimesta virta pois, niin piippari toimii oikein. Radiopuhelimessa virta päällä, niin toiminta vastaava kuion GoPro kameroissa.

Etsijän piippari ja älypuhelin: Puhelimesta virta pois päältä, niin piippari toimii oikein. Virta päällä piipparin toiminta vastaavaa kuin GoPro kameroissa.

Etsijän piippari ja älypuhelin sekä GoPro: Virta pois, niin homma toimii. Virtojen päällä ollessa piippari luulee olevan kolme uhria. Etäisyydet ja suunnat mitä sattuu ja vaihtelevat jatkuvasti.

Eli jos sattuu huono tuuri kohdalle ja joutuu tositoimissa piipparietsintää suorittamaan, niin etsijän kannattaa aluksi tehdä seuraavat jutut:

  • Sulje GoPro kamera ja hankkiudu eroon siitä etsinnän ajaksi. Älä jätä GoProta esim. rintakiinnikkeeseen, vaikka kamerasta on virta pois päältä, jos siitä pääsee muutamassa sekunnissa hankkiutumaan eroon. Sama pätenee myös muihin kypäräkameroihin.
  • Sulje radiopuhelimet.
  • Sulje puhelin tai laita se vähintäänkin reppuun itsesi selkäpuolelle. Toki avun hälyttäminen huomioiden. Jos ryhmässä on useita, yleensä vastuu avun hälyttämisestä annetaan välittömästi yhdelle ja muut alkavat suorittamaan etsintää ilman päällä olevia elektronisia laitteita.

Testatut elektroniset laitteet antoivat testissä häiriöitä, kun niiden etäisyys etsivästä piipparista oli noin puoli metriä tai alle. Erityisesti alle 20 cm etäisyydet sekoittavat piipparin toiminnan täysin.

Merkkikohtaisia eroja varmasti laitteiden välillä on, joten oman piipparin häiriöalttiutta muille mukanaoleville elektronisille laitteille kannattaa testata. Huomattava on myös se, että jotkut laitteet voivat aiheuttaa häiriöitä piipparille, vaikka virta häiriön aiheuttamasta laitteesta on kytketty pois päältä.

Lumiturvallisuusjuttua ja jotain pientä vinkkiä turvallisempaan liikkumiseen takamaastossa seuraa lähiaikoina 😉

Posted in lumiturvallisuus, sekalaiset | Leave a comment