Piipparitestausta – Osa 2: Etsintä

Testasimme häiriötestien lisäksi vielä varsinaista etsintää piilottamalla toisen S1+ piipparin tasaiselle peltoaukealle, jossa ei ollut esteitä. Etsittävän laitteen syvyys oli alle puoli metriä lumessa. Toistimme testin useita kertoja.

Laite/uhri paikantui ensimmäisen kerran tyypillisesti noin 30-40 metrin etäisyydellä näytön kertoessa noin 50 metriä, ja vastaanottava laite alkoi ohjaamaan etsijää uhrin suuntaan. Lähestyttäessä liikuttu etäisyys ei välttämättä vastannut lukemaa näytöllä. Tämä ilmiö piippareissa johtuu siitä, että laitteet eivät koskaan näytä täysin suoraa etäisyyttä etsijästä uhriin, vaan opastavat uhrille lyhintä kaarevan muotoista rataa pitkin. Ja etsijä ei yleensä kulje kaarevaa rataa pitkin vaan suoria linjoja vaihtaen välillä suuntaa, jolloin tulee tilanne, jossa laitteen antamia tietoja pitää tulkita aktiivisesti ja muuttaa suuntaa useaan otteeseen. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta signaalin kulkuradasta.

Voi myös käydä niin, että etsijän laite saattaa yhtäkkiä ilmoittaa uhrin sijainniksi täysin vastakkaisen suunnan ikäänkuin uhri olisikin suoraan etsijän etenemissuunnan selkäpuolella. Tämä tapahtuu tilanteessa, jossa etsijä on kulkemassa uhrista ohi sivusta (kohta E kuvassa ja punaisen nuolen suunta), ja tuo ’etäisyyskaari’ voi vaihtua etsijän suunnan etupuolella olevasta kaaresta/etäisyydestä takapuolelle tai päinvastoin. Tässä tilanteessa (E) havaitsimme, että etsijän kannattaa muuttaa suuntaa 90 astetta oikealle tai vasemmalle (vihreät nuolet kuvassa) huomatakseen, onko uhri kummalla puolella. Jos etäisyys alkaa kasvamaan, pitää kääntyä 180 astetta ja uhri alkaa todennäköisesti lähestymään selkeästi. Jos etäisyys alkaa lyhenemään, ollaan luonnollisesti suhteellisen oikeassa suunnassa.

Mitä lähempänä uhria ollaan, sitä tarkemmin etäisyys ja suunta Ortovox S1+ mallissa pitävät paikkansa ja sitä pienempiä korjausliikkeitä etsijän kannattaa tehdä.

Eri merkkisten laitteiden käyttäytyminen eri tilanteissa vaihtelee, ja kannattaakin opetella oman laitteen käyttö käytännössä. Riippumatta laitteesta sen antamat tulokset vaativat aina jonkin verran tulkintaa. Ja kun tuota on tehnyt joitain (kymmeniä) kertoja käytännössä, tosipaikan tullen asiat eivät tule yllätyksenä ja kallisarvoista aikaa säästyy.

This entry was posted in lumiturvallisuus. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*