Etsintä ja pelastus

Ryhmän kanssa kannattaa sopia, että suuremmilla ja potentiaalisilla vyöryalueilla ajaa vain yksi henkilö kerrallaan. Muu ryhmä seuraa ajoa paikasta, johon mahdollinen vyöry ei yllä. Jos lumivyöry lähtee liikkeelle, ryhmän tehtävänä on aluksi seurata vyöryyn jäävän henkilön kulkeutumista vyöryn mukana. Lisäksi tulee painaa mieleen paikka, jossa hän nähtiin viimeksi ja kuinka pitkään vyöry sen jälkeen vielä liikkui. Se antaa ensimmäisen hyvän arvauksen uhrin sijainnista ja on erityisen tärkeää tietoa silloin, jos piippareita ei ole käytössä.

Ennen piipparietsinnän aloittamista sulje kaikki elektroniset laiteett: matkapuhelin, radiopuhelimet, kypäräkamerat jne., etteivät ne aiheuta häiriöitä piippariin. Kaikkien etsijöiden tulee myös asettaa piipparit etsintäasentoon.

Miten piipparietsintää suoritetaan:

Havaintoja piipparin toiminnasta

Uhrin etsiminen ja paikan ja syvyyden varmistus sondilla:

Mikäli etsijöitä on useampia, niin yhden tulee aloittaa sondietsintä jo siinä vaiheessa, kun piippari ilmoittaa uhrin etäisyydeksi muutamia metrejä. Tällä tavoin uhri löytyy todennäköisesti nopeammin kuin ensin piipparilla tarkkaan sijaintiin asti haarukoimalla. Uhrin löydyttyä sondia ei enää poisteta paikasta vaan se jätetään siihen merkiksi.

Uhrin esille kaivaminen lapioimalla:

Muista nämä!

Jokainen sekunti etsinnässä on tärkeä!

Opettele käyttämään pelastusvälineitä ja harjoittele niiden käyttöä säännöllisesti!

Osallistu lumiturvallisuuskurssille!

Ei ole 100% turvallisia paikkoja, on vain turvallisempia!

Älä sulje piipparia uhrin löydyttyä. Jälkivyöryt ovat aina mahdollisia.

Elektroniikka häiritsee piipparien toimintaa!

Don´t follow the tracks! Vaikka jossain olisi jonkun jäljet valmiina, niin se ei tarkoita sitä, että siitä olisi turvallista liikkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*